News Ticker

We lijken meer op een mobiel dan je denkt. Over opladen, energie en stress.

Energie leeg, opladen van je mobiel of van jezelf over aandacht voor je energie stress en opladen

Ik vind het erg vervelend als ik in de ochtend merk dat mijn mobiel op is. Daarom denk ik er dagelijks goed aan om mijn mobiel op tijd op te laden. Waarschijnlijk doe jij hetzelfde. Maar hoe zit het met jezelf. Ben je ook zo bezig met je eigen oplaadmomenten? Ben je je bewust van je energie niveau en stress? En wat is de overeenkomst tussen ons en een mobiel? Misschien vind je dat een gekke vraag, maar we lijken echt meer op een mobiel dan je zou denken. Ik geef je 4 redenen waarom we erop lijken, 1 waarin we verschillen en waarom het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden.

1. Opladen

Een mobieltje moet opgeladen worden. Afhankelijk van het model en de sterkte van de batterij gaat hij langer of korter mee. De meeste mobieltjes moet je elke nacht opladen. Bij 100 procent gaat hij weer een hele dag mee.

Door te slapen laden wij onze batterij ook elke nacht op.  Goed inslapen en voldoende slaap is belangrijk om de volgende dag weer voor 100  procent voldoende energie te hebben. 

2. Processen die tegelijkertijd draaien

Afhankelijk van welke processen er allemaal tegelijk lopen, gaat je mobiel langer of korter mee. Wil je er langer mee doen, dan zet je bijvoorbeeld niet gebruikte apps uit, of je zet je gps uit. Wat je ook kan doen is tussentijds je mobiel opladen.

Datzelfde geldt voor mensen. Wordt er meer van je verwacht door bijvoorbeeld hoge werkdruk, omdat je voor een deadline staat of omdat je je zorgen maakt over je studie ,een nieuwe baan of corona, dan krijgt je lichaam een stressreactie. Je lichaam heeft snel energie nodig voor deze reactie. Het lichaam is slim en sluit bepaalde processen af waar geen energie naar toe gaat. Er wordt even geen energie gestuurd naar bijvoorbeeld het stuk probleemoplossen, of naar weefselopbouw, of  groei. Daardoor kunnen andere processen juist heel goed verlopen: je focus vergroot, je krijgt hogere spierspanning om in actie te komen enz.

Tussendoor opladen op een dag is belangrijk. Even een ommetje maken, even lezen, spelen, gek doen, pauze houden, daarmee gaat je lichaam weer terug naar de ontspanningsmodus.  Een gezonde balans dus tussen inspanning en ontspanning is nodig om alle processen draaiende te houden.

3. Opraken

Gebruik je je mobiel nu heel intensief, en laat je alle processen continu aanstaan, dan komen er haperingen. Apps werken minder goed, je batterij kan ineens leegtrekken of je merkt dat de batterij in de nacht helemaal niet goed is opgeladen. Tijd voor een nieuwe batterij bijvoorbeeld.

Hoe gaat dat bij ons? Vraag je dag in, dag uit veel van jezelf door veel stressbronnen te hebben en houden. Dan gebeurt eigenlijk hetzelfde. Je lijf raakt steeds uitgeputter. Wellicht pieker je en sta je nog teveel “aan” om in slaap te komen. Je slaap is onvoldoende om weer in de ochtend tot 100 procent te komen. Je begint met een achterstand en moet nog meer energie inzetten om tot dezelfde prestatie te komen. Belangrijke processen voor de lange termijn (denk aan groei en weefselopbouw) staan stil. Je lichaam komt in een andere modus terecht. Het functioneert minder goed. Er komen haperingen in je apps zeg maar. De gedragsapp wordt kortaf en reageert gevoeliger, je lichaam komt in de problemen, vermoeidheid, hartklachten, ontstekingen, infecties, toename aan vet.

En nu komt het, je hebt een nieuwe batterij nodig. Gelukkig heeft je lichaam nog een noodaggregaatje , die zet je ook in. Want hé tandje erbij zetten en hoppa……toch?

4. Updaten of een nieuwe (dit is meteen ook het verschil)

Na een aantal jaar werken de nieuwe apps niet meer, je hebt een update nodig, de batterij is al op en de update werkt niet goed. Dan maar een nieuwe mobiel.

Een nieuw lichaam nodig? Dat gaat helaas niet. We hebben er 1 en daar moet je het mee doen. Het lichaam functioneert prachtig. De stressreactie is een wonder op zich. Het lichaam kan heel goed omgaan met acute stress en helpt ons om gevaar of een uitdaging aan te kunnen. Even energie naar de juiste processen sturen en als het niet meer nodig is dan ontspant het lichaam zich weer. Dit werkt zo goed dat je er een leven lang mee kan werken. Mits je goed in de gaten houdt dat je geen roofbouw pleegt op je lijf. Als de processen van inspanning en ontspanning niet goed verlopen doordat je lichaam in een staat van chronische stress komt, ontregelt op termijn je lijf. Het is dan onvoldoende om even rust te houden en weer verder te gaan.

Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan over stress. We weten steeds beter wat wel en niet werkt. En er zijn manieren om te resetten. Voor mij was het een echte eyeopener dat je lijf daadwerkelijk ontregelt door te veel van jezelf te eisen en haperingen en signalen van stress te negeren.

Energie, stress en een opgeladen batterij.

Herken je je jezelf nu in een mobiel? Ik ben benieuwd.

Mocht je iets herkennen in de tekst hierboven en merken dat je last hebt van stress, dat je continue aanstaat of dat het opladen onvoldoende is? Praat er dan over. Bijvoorbeeld met je leidinggevende, docent, een vriend of vriendin. Blijf er niet mee lopen. Je kan er wat aan doen. Hoe eerder hoe beter.

Wil je hiermee aan de slag, ben je benieuwd waar je zit in het stressproces , lukt het opladen onvoldoende of wil je weten hoe je op een gezonde manier met stress en energie om kan gaan? Je bent van harte welkom.

Ook geplaatst op LinkedIn https://www.linkedin.com/pulse/wat-de-overeenkomst-tussen-ons-en-een-mobiel-irene-lausberg/?trackingId=G9TFjx1tQNeFu7Rmt4%2FvPA%3D%3D