News Ticker

Internationale Samenwerking

Wisdom is like a Baobab tree, no one individual can embrace it: Afrikaans spreekwoord

Wisdom is like a Baobab tree, no one individual can embrace it: Afrikaans spreekwoord

Coaching en training doe ik binnen alle sectoren. Door jarenlange ervaring in de Internationale Samenwerking weet ik dat coaching in deze sector niet altijd vanzelfsprekend is. Vandaar hier speciale aandacht voor werknemers binnen de Internationale Samenwerking.

Er gebeurt veel binnen deze sector; reorganisaties, financieringsvormen, andere verwachtingen, andere samenwerkingsvormen etc. Dit vraagt van medewerkers een hoge mate van flexibiliteit. Zoals het kunnen omgaan met onzekerheden, creativiteit in de uitvoering van het werk en genoeg kunde en vertrouwen om de veelal complexe projecten uit te voeren en samenwerkingsverbanden aan te gaan. Wat opvalt is dat er ruimte is om te leren op inhoudelijk vlak en aandacht is voor de meer bredere thema’s zoals conflicthantering, onderhandelen, veiligheid, netwerken. Maar minder aandacht is er voor de persoonlijke effectiviteit en leiderschap van de medewerkers zelf. Vragen hieriver zijn bijvoorbeeld:

 • Waar loop je tegenaan?
 • Sta je in je kracht? En zo niet, wat is daarvoor nodig?
 • Wat ga je bewust uit de weg?
 • Heb je een vangnet? Is er ruimte voor intervisie?
 • Hoe ga je om met teleurstelling, ethische dilemma’s, culturele verschillen?
 • Hoe verhoud je je ten opzichte van je samenwerkingspartner of je coalitiepartner?
 • Hoe ga je om met de vaak complexe politieke verhoudingen?
 • Waar krijg je energie van en wat zijn je lekken?
 • Hoe blijf je vitaal en ga je verbinding aan?
 • Waarom ben je binnen deze sector/organisatie gaan werken en waar sta je nu ten opzichte van die persoonlijke drive/passie/doelen?
 • Passen jij en de organisatie waarvoor je werkt goed bij elkaar?

Is er behoefte aan individuele coachgesprekken of trainingsmodule binnen uw organisatie? Laat het mij weten. We kunnen samen op zoek gaan naar een passend individueel of groepsaanbod.

cropped-zoom-profiel.jpg

Mijn eigen motivatie komt voort uit mijn eerdere werk binnen de internationale samenwerking en de bewondering voor mensen die met zoveel overtuiging complexe projecten uitvoeren in het vak. Daarnaast zie ik ook de tegenhanger van deze dynamische omgeving met uitgebluste en soms zelf cynische professionals die de energie kwijt zijn en vastlopen in het werk. Of waarvan zoveel wordt gevraagd dat ze niet meer kunnen functioneren of onderpresteren. Ik wil dit vóór zijn, juist binnen deze sector. Omdat medewerkers binnen de internationale samenwerking de basis zijn van waaruit de doelen van een organisatie behaald kunnen worden. Hoe beter de medewerkers in hun vel zitten en doen waar ze goed in zijn, hoe meer de organisatie kan bereiken. Ik werk als zelfstandige en ook in samenwerking met MDF training en Consultancy.