News Ticker

Zit je lekker in je vel? Ga naar een coach.

Wanneer ga je naar een coach?

In gesprekken met managers merk ik dat er soms een beperkt beeld is over coaching. Wanneer komt een coach meestal in beeld? Als  iemand niet lekker in zijn/haar vel zit, vastloopt of uit balans is. Typ het woord “Coach” in op internet en dit soort woorden vind je ook op de sites van coaches zelf. Geen wonder dat voor sommige mensen de stap naar een coach groot is. Het wordt dan gezien als een zwakte bod. Vooral in organisaties en bedrijven waar een competitie cultuur is, is het dan lastig aangeven dat je naar een coach wilt of gaat.

“Hoe mooi zou het zijn als je mensen een coach aanbiedt als standaard arbeidsvoorwaarde. Ook op momenten dat er niets aan de hand is. Want dan gaan mensen groeien vanuit kracht”

Als coach heeft het even geduurd voordat ik doorkreeg waar het mank loopt. Nu snap ik het en ben ik op een missie. Een missie om het volle potentieel te benutten van coachen. Coachen kan veel breder ingezet worden dan wanneer iemand vastloopt. Het is een krachtig instrument als je het aanbiedt als ondersteunend middel tijdens het werk, ook en misschien juist wel als het goed loopt. Het hoofd HR van een ziekenhuis verwoordde dat erg mooi: eigenlijk zetten we een coach pas in als het te laat is. Hoe mooi zou het zijn als je mensen ook een coach aanbiedt op andere momenten. Momenten dat er niets aan de hand is. Dan gaan mensen groeien vanuit kracht.

Coachen vanuit kracht

In mijn praktijk begeleid ik, met veel plezier, juist ook mensen die naar een coach gaan vanuit een positieve insteek. Deze mensen zitten goed in hun vel en willen zichzelf uitdagen, iemand zoeken die kritisch meedenkt, iemand die een spiegel voorhoudt of een sparringspartner bij een nieuwe rol of taak. Niet vanuit vastlopen of niet lekker in je vel zitten, maar voor een nieuwe aanpak, om jezelf te testen, uit te dagen, te sparren, te ontwikkelen, vanuit kracht en lef. Meestal zitten deze mensen in een leidinggevende functie omdat coachen dan wel als krachtig instrument wordt erkend.

Een coach als krachtig instrument

Hoe mooi is het als iedereen elk jaar een paar coachgesprekken krijgt als een soort APK. Wanneer coachen op deze manier wordt ingezet wordt coachen niet meer gezien als zwaktebod maar als een krachtig waardevol instrument. Hoe is het met me gesteld? Waar sta ik, welke gedachtes spelen een rol? Doe ik wat ik wil doen? Welke methodieken zet ik nog niet in, welke al wel.

Vooral in deze snelle wereld waar oude gewoontes niet blijvend werken, duurzame inzetbaarheid en flexibiliteit hoog op de agenda staan, is het een manier om eens anders te kijken, zien waar de potentie en groei zit en te verbreden en te ontwikkelen.

Dus zit jij of je team lekker in je vel, loopt het goed? Ga naar een coach! En je zult verrast zijn van je eigen mogelijkheden.

Irene Lausberg Coaching en Advies

info@irenelausberg.nl